• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Харчування в ДНЗ

ОРГАНІЗАЦІЯ ХАРЧУВАННЯ ДІТЕЙ В ЛЮБЕШІВСЬКОМУ ЗАКЛАДІ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ №3 "ЯСЛА-САДОК "СОНЕЧКО""

/Files/images/harchoblok/Изображение 320.jpgШЕМЕТЮК НАТАЛІЯ ТРОХИМІВНА, КУХАР , 6 РОЗРЯД

/Files/images/harchoblok/Изображение 318.jpgКУХ ВАЛЕНТИНА ВАСИЛІВНА, КУХАР, 6 РОЗРЯД

/Files/images/harchoblok/Изображение 321.jpgТЕРЕЩУК ГАЛИНА САВІВНА, ПІДСОБНИЙ РОБІТНИК

_______________________________________________________

/Files/images/harchoblok/Изображение 330.jpgГИЧУК МАРІЯ СЕРГІЇВНА, СТАРША МЕДИЧНА СЕСТРА

_

/Files/images/sadok/Изображение 1074.jpgОКСЕНЧУК ОКСАНА ІВАНІВНА, ЗАВГОСП

_______________________________________________________________________

Організація харчування дітей у закладі дошкільної освіти здійснюється відповідно до ст.35 Закону України "Про дошкільну освіту", Закону України "Про безпечність та якість харчових продуктів", Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах, Постанови Кабінету міністрів України "Про затвердження норм харчування для дітей у дошкільних та шкільних навчальних закладах, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи", наказу МОЗ України та МОН України "Про порядок організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах, інших нормативно-правових актів, що регулюють порядок організації харчування у дошкільному навчальному закладі.

В закладі встановлений триразовий режим харчування.

Вартість харчування на одну дитину в день в 2018 році становить 17.80 гривень.

Продукти харчування та продовольчої сировини постачаються у заклад дошкільної освіти магазином "Шанс", молочні продукти - ПП "Лабіринт Плюс", овочі та м'ясо - від населення за договірними цінами.

Комісія з бракеражу продуктів харчування та продовольчої сировини приймає якісні продукти, які надходять у заклад дошкільної освіти. Випадків завозу продуктів без супровідних документів, що підтверджують їх походження, безпечність та якість комісія не виявила.

На підставі затвердженого директором ЗДО примірного двотижневого меню своєчасно подаються замовлення продуктів харчування та продовольчої сировини. Асортимент продуктів відповідає розподілу продуктового набору за основними групами та видами продуктів. Щодня старшою медичною сестрою Гичук М.С., спільно з кухарями Кух В.В., Шеметюк Н.Т., завгоспом Оксенчук О.І. складається меню-розклад на наступний день. При цьому вище зазначені працівники користуються картотекою страв, затвердженою директором ЗДО.

Проби готових страв знімаються вчасно (за 30 хвилин до видачі їжі на групи) старшою медичною сестрою Гичук М.С., відповідальною за організацію харчування. Результати зняття проб готових страв своєчасно заносяться до Журналу бракеражу готової продукції. Випадків недотримання кухарями Шеметюк Н.Т., Кух В.В. технології приготування їжі протягом поточного та попередніх років не зафіксовано.

Кухарями Шеметюк Н.Т., Кух В.В. своєчасно відбираються добові проби у присутності старшої медичної сестри в об'ємі порцій для дітей молодшої вікової групи та зберігаються у холодильнику харчоблоку до закінчення аналогічного прийому їжі наступного дня.

Для контролю за виконанням затвердженого набору продуктів старшою медичною сестрою Гичук М.С. ведеться Журнал обліку виконання норм харчування дітей.

Харчобок закладу дошкільної освіти забезпечений технологічним та холодильним обладнанням. Маркування посуду, кухонних приборів відповідає вимогам.

Документація з організації харчування дітей у закладі ведеться відповідно до вимог Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах.

Вихователями у всіх вікових групах проводиться планомірна робота щодо формування навичок у дошкільнят згідно з програмовими вимогами.

/Files/images/DSCN1056.JPG

/Files/images/DSCN1062.JPG

/Files/images/DSCN1060.JPG

/Files/images/DSCN1059.JPG

/Files/images/DSCN1056.JPG

_______________________________________________

/Files/images/harchoblok/Изображение 1075.jpgЗберігаємо продукти харчування у відповідності до вимог

________________________________________________________________________

ЯК ВИБРАТИ СОКИ І СОКОВУ ПРОДУКЦІЮ ДЛЯ ДІТЕЙ

На прилавках магазинів є велика кількість соків та сокової продукції, і дуже складно вибрати продукт, корисний для здоров'я дитини.

Найкращий сік у харчуванні дітей - це свіжовижатий та сік прямого віджиму. Наступні за корисністю у цьому списку - відновлений сік, нектар, морс.

Під час вибору фруктів і овочів для виготовлення свіжовіджатого соку в домашніх умовах віддавайте перевагу вітчизняним продуктам, оскільки імпортовані фрукти і овочі зазвичай зриваються незрілими, вони проходять перепродажну підготовку та втрачають вітаміни під час доставки.

Вживайте свіжовіджатий сік одразу після приготування, оскільки він швидко втрачає свої корисні властивості.

Під час вибору соків та сокової продукції в магазині звертайте увагу на маркування, що обов'язково має включати:

- назву продукту;

- повні дані про виробника;

- вагу, об'єм та склад продукту;

інформацію про калорійність та поживну цінність;

- кінцеву дату споживання або дату виробництва та термін придатності;

- умовами зберігання;

- наявність/відсутність ГМО.

Пам'ятайте, що найчастіше фальсифікують дорогий гранатовий сік.

У дитячому раціоні перевагу варто віддавати не тільки сокам та соковій продукції, а й овочам, фруктам та ягодам.

В осінньо-зимовий період готуйте дітям узвар, навесні та влітку - компот із свіжих фруктів та ягід.

Кiлькiсть переглядiв: 366

Коментарi